22 Ocak 2013 Salı

Yozgat Kültürel Lezzetlerine Patent Alıyor


Yozgat Arabaşın'dan sonra Parmak çöreği de Patent korumasına alınıyor.

Yozgat Belediye Başkanlığı, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na Parmakçöreği ve Arabaşısı için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil başvurusunda bulundu. Söz konusu talep, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

"markalama" için başvurulan Parmakçöreği'nin tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle tarif edildi:
"Yozgat'a özel bir ekmek türü olup gerçek lezzet için ustalık hizmetinin tam bir profesyonellik gerektirdiği hamur kıvamının ve pişme kıvamı ile usullerinin çok iyi bilinmesi gereken bir gıda maddesidir. En önemli özelliği ise hiçbir katkı maddesi içermemesi ve taş fırında odun ateşiyle yalnız ateşe maruz kalmadan, ısısıyla pişirilmesidir. Ayrıca üretimde sadece hazır maya kullanılmamakta belli bir miktarda da ekşi maya olarak tabir edilen bir gün önce üretimde kullanılan hamurdan kullanılmaktadır. Bu kullanılan ekşi maya, parmak çöreğe has bir Tat vermekte ve pişme sırasında kalın kabuk yapıp parmak çöreğin çıtır olmasını sağlamaktadır."
Yozgat Belediyesi'nin markalama başvurusuna itirazlar 6 ay boyunca yapılabilecek. Denetimler ise Yozgat Belediye Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde, Yozgat Tarım İl Müdürlüğü'nün temsilcisi, Yozgat Sanayi ve Ticaret Odası'nın temsilcisi ve Sağlık İl Müdürlüğü'nün temsilcisinden oluşacak toplam üç kişilik bir komisyonla yürütülecek.
"Markalama" için başvurulan Arabaşısı'nın tanımı ve ayırt edici özellikleri ise şöyle:
"Yozgat Arabaşısı, arabaşı çorbası ve ayrı yapılan arabaşı hamurundan oluşan bir üründür. Çorbayı diğer çorbalardan ayıran en önemli özellik ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur (çiğnenmeden) yutularak ve kış mevsiminde içilmesidir. Arabaşını diğerlerinden ayıran başka özellik ise söz konusu çorbanın üretiminde kullanılan etin doğal ortamda yetişen veya yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen tavuk, hindi veya kazlardan elde edilmiş olmasıdır."
Ürünün denetimini Yozgat Belediye Başkanlığı'nın Koordinatörlüğü’nde, Yozgat Tarım İl Müdürlüğü'nün temsilcisi, Yozgat Sanayi ve Ticaret Odası'nın temsilcisi ve Sağlık İl Müdürlüğü'nün temsilcisinden oluşacak toplam üç kişilik bir komisyon yürütecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder