23 Ocak 2013 Çarşamba

GAZETECiLER FiiLi HiZMET ZAMMINDAN GERİYE DÖNÜK YARARLANABİLECEK



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürü İsmail Yılmaz, Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak sureti ile gazetecilik yapanlardan memurluğa girip, meslekleri ile ilgili görevlerde istihdam edilen basın müşavirlerinin bu görevde geçen her yılına 3 ay fiili hizmet süresi zammı verilerek bu süreler sekiz yılı geçmemek üzere emeklilik yaş hadlerinden indirileceğini söyledi.

Yozgat SGK İl Müdürlüğüne atanan ve geçen hafta Perşembe günü göreve başlayan SGK Yozgat İl Müdürü İsmail Yılmaz, basın mensuplarıyla bir tanışma toplantısı düzenleyerek, 10 Ocak’ta onaylanan fiili hizmet zammı hakkında bilgi verdi. Gazetecilere yıpranma hakkının verilmesine ilişkin kanun tasarısının hazırlanmasında kendisinin de görev yaptığını hatırlatan Yılmaz, “5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden sonra basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanların fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmalarına son verilmiştir. Ancak, günümüz koşullarında söz konusu mesleklerde görev yapanların çalışma şartlarının daha ağırlaştığı, ayrıca bu sigortalıların için fiili hizmet süresi zammından daha önce yararlandırılmakta iken 17/4/2008 tarih ve 5754 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesinde yapılan düzenleme ile verilmiş bir hakkın geri alındığı düşünülerek söz konusu madde de yeni bir düzenleme yapılarak, Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik iş yerlerinde fiilen çalışanların fiili hizmet süresi zammından tekrar yararlandırılmaları imkanı sağlanmıştır” dedi.

Yapılan düzenleme ile söz konusu mesleklerde çalışanların 360 gün çalışmasına karşılık 90 gün fiili hizmet süresi zammı ekleneceği hükme bağlandığını ifade eden Yılmaz, “Fiili hizmet süresi zammından sigortalılık süreleri boyunca en fazla 5 yıl faydalanabilecekleri ve bu sürenin en fazla 3 yılı geçmemek üzere yarısı oranında emeklilik yaşlarından düşülmesine imkan sağlanmıştır. Fiili hizmet zammı geriye dönük olarak da yararlanılacak. Ancak fiili hizmet zammı için pirim ödemesi şahıslar kendisi yapacak. Bu süreden yararlanmak isteyenlerin çalıştıkları kurumlarıyla görüşerek, 3 ay içerisinde SGK’ya müracaat etmeleri gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde primlerin nasıl hesaplanacağı konusunda açılama yapacağız” dedi. Kendisinin Yozgatlı olduğunu ifade eden Yılmaz, kendi memleketine hizmet etmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Sosyal Güvenlik Kurumu'nun insan hayatında çok önemli yere sahip bir kurumdur. Amacımız, halkımıza en iyi şekilde hizmet edip güler yüzle karşılayıp vatandaşlarımızın taleplerini en kısa sürede yerine getirmektir” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder