17 Ocak 2013 Perşembe

AÇIKHAVA MÜZESi GiBi



Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi adeta açık hava müzesini andırıyor. İlçede bulunan birden fazla tarihi yapı görenleri şaşırtırken, belediye tarihi yapıları gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla hazırlattığı proje doğrultusunda restore çalışmaları yaptırıyor.

Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, ilçe merkezinde çok sayıda tarihi yapının bulunduğunu, bu yapıların zaman içerisin de yeni yapılanmaların gölgesinde kaldığını belirterek, ''Bu dokuyu koruyup, ön plana çıkartarak, gelecek nesillere bırakabilmek için çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.
Bu çerçevede ilk etapta Ahishavi Mahallesi'ndeki tarihi yapıların da bulunduğu sokakta proje çalışması yapıldığını belirten Daştan, ilçe merkezinde bulunan eski tarihi Cezaevi binasının restore ettirildiğini, eski askerlik şubesi binasının restore çalışmalarının tamamlandığını kaydetti. İlçe Merkezi'nde yapılış tarihleri bilinmeyen 12 tarihi yapının bulunduğunu da hatırlatan Daştan, bu yapılardan bir çoğunun resmi kurumlar tarafından kullanıldığını, diğer yapıların ise restore edilmesi konusunda çalışmaların aralıksız devam ettiğinin altını çizdi. Amaçlarının ilçe merkezinde bulunan tarihi dokunun korunup, restore edilerek turizme kazandırılırken, gelecek kuşaklara da miras olarak bırakmak olduğunu kaydeden Daştan, restore edilen eski Askerlik Şubesi binasının konuk evi olarak kullanıldığını anlattı.
Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, İstanbulluoğlu Mahallesindeki Kilise Caminin restorasyonu için Orta Anadolu Kalkınma Ajansına sunulan projenin anıtlar kurulundan geçtiğini, restorasyon için 460 bin lira ödenek çıktığını belirtti. İlçedeki tescilli 12 tarihi eserden 4'üncüsünün de ayağa kalkacağını kaydeden Daştan, kalan 8 eserle ilgili çalışmaların devam ettiğine vurgu yaparak, ''Akdağmadeni'ni Orta Anadolu'da turizm merkezi haline getireceğiz. Çalışkan Köyünde bulunan Behramşah Kalesinin de restorasyonu için çalışmalarımız sürüyor'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder