25 Aralık 2012 Salı

475 yataklı Yozgat Hastanesi sözleşme aşamasında

Sağlık Bakanlığı, Şehir Hastaneleri projesinin son durumunu raporlaştırdı. Aralarında Yozgat’ın da yer aldığı 18 ilde yapılacak hastanelerin hangi aşamada olduğu tek tek belirtildi. Rapora göre 475 yataklı Yozgat Hastanesi’nin ihale süreci tamamlandı ve sözleşme aşamasına geldi.

‘Şehir Hastaneleri’, üniversite hastanelerinde olduğu gibi tıbbî araştırma ve çalışmalar yürütecek. Kampüs hastane projeleri farklı alanlarda uzmanlaşmış ihtisas hastaneleri, Ar-Ge laboratuvarları, teknoparklar, sosyal tesisler, otel, alışveriş merkezi, konaklama alanlarını barındırıyor. Aynı anda 50’den fazla ambulansın girip çıkabileceği yer altı otobanları trafikte bekleme sorununu ortadan kaldırıyor. Hasta yakınları için oteller yapılıyor.

Kamu özel ortaklığı modelli şehir hastanelerinde devletin verdiği arsalar üzerinde sağlık tesisi yapma hakkı tanınıyor. 3 yıl ödemesiz 25 yıl süreyle devlet bu hastanelere kira ödeyecek. Şehir hastanelerinin 25 yıl süreyle yenileme de dahil bütün bakım onarımını yüklenici şirketler yapacak. Ayrıca İdarenin fizibilitelerine uygun olmak şartıyla tıbbî destek hizmetleri olarak anılan laboratuvar, temizlik, görüntüleme, güvenlik, sterilizasyon gibi yaklaşık 19 hizmeti yüklenici şirketler tarafından karşılanacak.

Kampüs hastanelerinin yapılacağı devlet arazilerinin üzerinde ihaleyi alan firmalara ticarî alanlar oluşturma hakkı veriliyor. Bunun karşılığında devletin ödediği kiradan indirim yapılacağı raporda yer alıyor.

Raporda şehir hastanelerine ilişkin iddialara da cevaplar verildi. Şehir hastanelerinde özelleştirme olacağı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçersiz kılınacağına dair iddiaya karşılık “Şehir hastanelerinde herhangi bir özelleştirme olmayacaktır ve yürürlükte olan mevzuata göre uygun olarak işletilecektir” açıklaması yapıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder